Priporočamo turnir

Idejni oče in urednik strani Futsal Goalies

Objavljeno : 24.08.2018
  • Boštjan in Luis Amado
  • Logotip FB FutsalGoalies

Boštjan Šmalcelj je eden tistih futsal navdušencev, ki si zaslužijo naziv futsal fanatikov. Trenerski samouk, nekdanji malonogometni vratar, (pol)profesionalni fotograf futsal dogajanja zadnjih dveh desetletij in aktualni idejni oče ter urednik FB strani FUTSAL GOALIES. Strani, ki na enem mestu zbira številne cenjene futsal vratarje in trenerje iz vsega sveta...

Kakšno je osnovno poslanstvo tvoje FB strani Futsal Goalies?
Osnovno poslanstvo FG je na ENEM mestu zbrati VSE kar rabi in mora imeti Futsal vratar – torej od osnovnih do specialnih treningov z nazornimi prikazi in videoposnetki, do opreme za vratarje in vsega ostalega, do najmanjših podrobnosti, da mu ni treba skrbeti za nič drugega in se lahko posveti le futsal golmanstvu. 

Posebna zahvala pa gre g. Miču Martiću, katerega mislim ni potrebno predstavljati in še dandanes gre moja prva hvala njemu osebno, saj me je spodbudil, da sem se lotil tega projekta.

Kdo so njeni člani, avtorji prispevkov, …?
Člani Futsal Goalies so več ali manj trenerji, ki so se posvetili le treniranju futsal golmanov - od čisto najmlajših pa vse do profesionalcev. Prihajajo predvsem iz futsal najbolj razvitih držav -  Španije, Italije, Portugalske ter seveda tudi iz Balkana!

Ideja za FB skupino je tvoja – kakšen je bil osnovni namen in koliko se ta ujema s trenutnim stanjem?
Namen je bil, je in bo seveda tudi ostal, da se vsem zainteresiranim na enem mestu pokaže kakšno je življenje in delo futsal vratarjev. Poseben poudarek je na delu z mladimi, kar je dolgoročni projekt, ki bo mladim fantom na realen način pokazal kako postati in kaj se zahteva, da se lahko razviješ v dobrega futsal vratarja!

Dosedanje delovanje FG strani je bilo pri tem že kar uspešno, predvsem pa me veseli, da čedalje več ljudi, ki so v futsalu pa tudi drugih športih, prepoznava ljubezen, ki jo vlagam(-o) v futsal golmanstvo in brez katere ne bi nikoli nastala ta stran.

So kakšne vsebine tvoje skupine zaprte za širšo javnost oz. plačljive?
Vse vsebine so in tudi bodo odprte za vse, saj s tem sledim osnovnem poslanstvu od samega začetka tega projekta -  prikazat vse v zvezi s futsal golmanstvom in prepričan sem, da bo vse prišlo na svoje mesto svojem času. Že sedaj vsak, ki sprejema osnovno filozofijo in namen Futsal Goalies, po svojih kar najboljših močeh prispeva k Futsal Goalies!

Poleg urejanja strani se ukvarjaš tudi s treniranjem vratarjev – kdaj in kje si začel svoje izkušnje prenašati na mlajše kolege?
Ufff… začetki bodo morda za marsikoga presenetljivi, a se jih nikakor ne sramujem! Pot, sicer kratka in spontana, se je začela pri FSK Stripy Škofja Loka, kateri so pred leti ponovno obudili svojo uspešno in zelo bogato tradicijo. Tam sem spoznal legendarnega futsal sodnika Seada Nadarevića, ki je začel svojo trenersko pot in me potem pripeljal tudi v KMN Viktorbit Ljubljana. Škoda, ker se je ta zgodba prehitro končala, a je tam moje, za marsikoga tudi smešno vztrajanje pri treniranju vratarjev, opazil Dani Kaljevič iz FK Dobrepolje in izrazil željo po načrtnem sodelovanju. Tako je moja trenerka destinacija zadnje čase v FK Dobrepolje!

Začel si sodelovati tudi na futsal kampih pri nas in na Hrvaškem – letos si vodil treninge mladih vratarjev tudi pri Korabu Morini v Novem Vinodolskem?
Tako je in odkrito priznam, da mi je v veliko čast, da me je letos pred poletjem k sodelovanju povabil priznani futsal trener z bogato tako klubsko kot reprezentančno kariero, Kujtim Morina, ki  z bratom zelo uspešno vodi eno izmed najboljših futsal akademij na Hrvaškem in Balkanu (GIMKA Zagreb) ter mi zaupal vlogo trenerja golmanov na kampu selekcij 13,15 in 17!

Sam futsal kamp Novi Vinodolski ima lepo tradicijo, je tudi medijsko zelo dobro pokrit, udeležba pa je mednarodna, tudi iz Slovenije z ekipama FC Bronx in FC Ptuj!

Si bil še kje v takšni vlogi?
Sem, novembra 2017, prav tako na Hrvaškem, v Županji pri Futsal Akademiji Sveti Patrik,kjer sem posebej na njihovo željo naredil vikend kamp za njihove golmane, ker so enostavno želeli, da projekt Futsal Goalies vtkejo tudi v delovanje njihove akademije!

Ves čas tvojega futsal udejstvovanja si večino stroškov pokrival iz lastnega žepa, podobno je tudi pri projektu Futsal Goalies – a tukaj ti je v pomoč španski proizvajalec športne opreme Luanvi?
Projekt in poslanstvo Futsal Goalies je sprejel tudi Peter Smrekar, lastnik športne trgovine SPALSPORT iz Ajdovščine, ki je zastopnik in uvoznik opreme LUANVI tako za Slovenijo kot za Balkan in mi pomaga po svojih najboljših močeh, za kar se mu lepo zahvaljujem. S tem, ko je  prepoznal in podprl bistvo Futsal Goalies mi je samo še vlil dodatno energijo in moč za nadaljnje delo FG!

Futsal si dolgo časa spremljal ob robu igrišča kot fotograf – vse od vaških turnirjev do tekem na najvišjem nivoju tako doma kot v tujini – katera »ekspedicija« je tebi najbolj pri srcu?
Da sem se odločil za projekt Futsal Goalies je v veliki meri »kriva« prav futsal fotografija, saj sem tako pobliže spoznal futsal golmana in na tak način potem tudi lažje začel in uresničil dolgoletno željo s FutsalGoalies.
Vrhunec in izpolnitev mojih želja je bilo v Pardubicah leta 2009 na UEFA Futsal cupu, kjer sem končno osebno spoznal mojega futsal idola in vzornika, Španca Luisa Amada, ki je začetnik modernega futsal golmanstva, z izpostavljenim španskim »KLEKOM«.
Danes ima v svojem klubu, ki je obenem tudi moj futsal klub (Intermovistar), prav posebno nalogo in čast, saj je ambasador projekta Mega Craks - promotor dogodkov za otroke z posebnimi potrebami in to samo še potrjuje, da ni samo velik vratar temveč tudi človek!

Se še ukvarjaš tudi s fotografiranjem futsal dogodkov?
Trenutno ne, ker je trenerstvo v ospredju, je pa vse odvisno od same trenutne situacije - ni izključena možnost, da se fotografija še bolj vključi v sam projekt FG.

Podrobno spremljaš tudi državno futsal prvenstvo – kdo bo prvak sezoni 2018/19?
Ne morem mimo tega in greh bi bil, če ne bi bil sam in s svojim delovanjem vezan na domače okolje!

Po letošnjem spektaklu, ki je zaznamoval športno dogajanje v Sloveniji (Euro Futsal 2018), si upam napovedati, da nas ponovno čaka zanimivo prvenstvo, obenem pa pohvaliti tako delo z mladimi kot končno tudi ženski futsal!

Pričakujem pa finale Dobovec-Maribor, nekaj prednosti dajem Dobovcu, a pustimo se presenetiti, saj veste - mrtvi se štejejo na koncu.

Naj gre FUTSAL v Sloveniji le in samo navzgor, kljub vsem preprekam na poti, Futsal Goalies pa se bo trudil po svoji najboljših močeh da pripomore in prispeva svoj delež!

Med prvoligaškimi vratarji z nekaterimi tesno sodeluješ, enemu naj bi Futsal Goalies postal tudi tehnični sponzor – nam zaupaš kaj več?
V sezoni 2018/19 bo Futsal Goalies "prevzel" pokroviteljstvo enega izmed zelo mladih, obetavnih futsal vratarjev v Sloveniji. Trenutno smo tik pred končnim dogovorom, predstavitev sodelovanja in tehničnega sponzorstva pa bo pred pričetkom nove sezone za še večjo odmevnost.

Po mojem mnenju je sicer v Sloveniji še kopica mladih, neizbrušenih vratarjev, katere želim tudi s takšnimi marketinškimi potezami vzpodbuditi k nadaljnjemu delu in jim ob tej priložnosti sporočam: »Glave gor in brez vsakršnega obotavljanja sledite svojim (futsal) sanjam!«

Foto: Boštjan Šmalcelj
Tekst: MasNaključni turnirji

Vitomarci prestavljen turnir 2020  

Binetov memorial 2020

 

 


(c)2016 Turnirji.com, Marko Berginc
Izvedba: Tevart .