Veste kako se napumpa futsal žoga?

Objavljeno : 03.03.2020
  • Žoga Select Master

Da navdušenja, katerega v žilah začuti vsak, ki se je kdaj podil za okroglim usnjem, ko v roke dobi novo (pol)odbojno igračko, ne bi prehitro zamenjala slaba volja in žalost zaradi "gumi" defektov, smo s pomočjo proizvajalca žog SELECT, pripravili nekaj nasvetov, kako pravilno napumpati in vzdrževati žoge za daljše igranje. Ste pripravljeni?

Ker žoge vse preradi »pumpamo« in nasploh uporabljamo bolj po občutku kot po priporočilih proizvajalcev, smo za vas pripravili nekaj osnovnih navodil, kako jih pravilno uporabljati, da bo njihova življenjska doba daljša in naše zadovoljstvo večje.PREDEN pristopimo k polnjenju žog, je zelo pomembno da se držimo treh pravil:

PRAVILO št. 1 - PRED VSAKIM POLNJENJEM ŽOGE JE TREBA MALO NAVLAŽITI/NAOLJITI VENTILČEK NA ŽOGI!
Ventilček je precej na udaru, saj je nekaj časa vlažen, nekaj časa suh. Vemo pa, da je ventilček iz prožnih materialov. Ko ventilček prebodemo z iglo, se ventilček raztegne. Če ventilček ni prožen se po koncu pumpanja ne stisne dovolj, to pa povzroči uhajanje zraka iz žoge in slednja ni uporabna. Zaradi tega je zelo pomembno, da se žoge pravilno servisirajo.

PRAVILO št. 2 – ŽOGO POLNIMO S PRAVO IGLO IN PRAVO TLAČILKO ALI KOMPRESORJEM!
Če je igla predebela lahko strgamo ventilček in je žoga neuporabna. Če pa jo želimo napolniti s (pre)močnim kompresorjem in brez igle, pa lahko prav tako poškodujemo zračni balon in ventilček.

PRAVILO št. 3 – je najpomembnejše: MALOODBOJNE oz. FUTSAL ŽOGE MORAJO BITI NAPOLNJENE POD PRITISKOM med 0,4-0,6 bara!
Maloodbojne žoge imajo v notranjosti zračni balon, ki je dodatno polnjen, da žoga ni tako poskočna in hitra. Najbolje je, da vsakič pritisk v žogi preverimo z manometrom. Bolje je, če so maloodbojne žoge napumpane malce manj, kot preveč. Zaradi tega je žoga tudi mehkejša in prijetnejša za igranje.

Če dobite žoge, ki še niso napolnjene z zrakom, jih NIKOLI takoj ne napolnite »na polno«, ker bodo zelo verjetno deformirane oblike (jajčaste po domače). Da se temu izognete jih najprej napolnite na približno ¾ in pustite 12-24 ur, da žoga dobi obliko, ter jo šele nato napolnite na priporočen pritisk 0,4 – 0,6 bara.

ZAKAJ je pomembno da ta pravila vsaj delno upoštevamo?
Ker v primeru, da pride so težav z žogo in je to posledica neupoštevanja zgornjih navodil, žal proizvajalci žog (tudi Select) NE priznajo reklamacije!PRIPOMOČKI ZA PRAVILNO POLNJENJE ŽOG:

1. Olje za lažje polnjenje žog (10 ml - 3,50 €)
Uporaba: Pred pumpanjem žog, kanemo v ventilček kapljico ali dve olja, da se ventilček navlaži in postane bolj prožen.

2. Igle in tlačilke za polnjenje žog (12,20 €)

3. Analogni manometer za preverjanje tlaka v žogi (23,90 €)


Ostale artikle si oglejte na: https://capljasport.si/

Uredništvo

  • Select futsal žogeNaključni turnirji

 

 


(c)2016 Turnirji.com, Marko Berginc
Izvedba: Tevart .