V Zagorju že 6. gradili mostove prijateljstva

Objavljeno : 04.10.2017
  • Brcnimo rasizem v Zagorju
  • Brcnimo rasizem v Zagorju pokali

V današnji, čedalje večje nestrpnosti polni družbi, na portalu podpiramo projekte, ki nas opominjajo na temeljne človeške vrednote - turnir "BRCNIMO RASIZEM", ki se je odvijal v Zagorju ob Savi, vsekakor sodi mednje. V sproščenem vzdušju je igralo 15 ekip mavričnega spektra, zmagal pa je trboveljski LM Oskar, ki je vzel primat domačim ekipi Balkan.

POROČILO ORGANIZATORJEV: Zadnji vikend v septembru, 29. in 30. 9. 2017, je v Zagorju potekal že šesti zaporedni antirasistični nogometni turnir Brcnimo rasizem, ki je del širše iniciative Brcnimo rasizem in predstavlja kamenček v mozaiku borbe proti rasizmu in vsem oblikam sovraštva ter izključevanja.

Za uspešno organizacijo dogodka sta tudi letos moči združila Mladinski center Zagorje ob Savi ter lokalne anarhistične skupine O.S.A. Zasavje, pri izvedbi pa sta sodelovala in pomagala tudi ŠKLAB – klub zasavskih študentov in FARE network, ki se na evropski ravni bori proti vsem oblikam nestrpnosti in izključevanja v nogometu.

Letošnje dvodnevno dogajanje se je pričelo že v petek, ko je pred starim kegljiščem v Zagorju potekal dogodek z naslovom Javna dvaja, na katerem sta nastopili dve lokalni glasbeni skupini, Kvazi cirkus in Trifail. Med nastopom obeh skupin pa je potekal tudi uradni žreb sobotnega nogometnega turnirja ter predstavitev pokalov.

Sončni sobotni dan se je s turnirjem pričel ob 10:00 uri na igrišču Proletarec v Zagorju, kjer se je zbralo 13, od prijavljenih 15, ekip. Iniciativa Brcnimo rasizem krepi družbeno odgovornost in strpnost v družbi, odpira prostor za kritičen pogled na kakršnokoli izključevanje in vključuje ranljive skupine, ki jih je obstoječi sistem potisnil na rob družbe. Letošnje ekipe so tako prihajale predvsem iz lokalnega okolja (LM Oskar, Balkan, Pule boys, NI-DA-NI, Tone Okrogar, MC ZOS, FC Mulci, FC Makalo), turnirja pa so se udeležile tudi ekipa brezdomcev Kralji ulice, ekipa sindikalnih aktivistov in delavcev FIAT 1964 iz Ljubljane, prosilci za azil skupaj z aktivisti iz socialnega prostora Ambasada Rog, gay/gayfriendly rekreativna ekipa sLOVEnia shooters ter štajerska ekipa Seoski all star team.

Pester nabor ekip je omogoči zanimiv in kakovosten turnir skozi celoten dan. Poleg nogometa je ob prizorišču potekala tudi akcija deljenja brezplačnih vegetarijanskih obrokov – »Hrana, ne orožje!«, izdelava priponk, igranje namiznega nogometa ter predvajanje filma Borili se bomo proti njim. Veliko število obiskovalcev pa je prišlo le na spontano druženje, oglede tekem ali pa vzpodbujanje svojih favoritov na ta topel jesenski dan.

Turnir se je zavlekel v večerne ure s finalom pod reflektorji ob 20:00. Po napetih in borbenih obračunih v zadnjih tekmah so na koncu slavili člani trboveljske ekipe LM Oskar, ki so odvzeli dvoletno krono zagorski ekipi Balkan z rezultatom 4:2. V duhu fair playa se je tako zaključil že šesti Brcnimo rasizem v Zagorju.

Medtem ko se ksenofobni del družbe v strahu in nepoznavanju novih družbenih pojavov na vse mogoče načine upira drugačnosti, smo mi še enkrat več porušili zidove sovraštva ter zgradili in utrdili marsikateri most prijateljstva.

Poročilo in fotke: Tadej, Mladinski center Zagorje ob Savi

 REZULTATI:

SKUPINA A
Balkan - Pule boys          6:0
LM Oskar - Pule boys     4:1
Balkan - LM Oskar           3:0

SKUPINA B
Kralji ulice - NI-DA-NI    0:2
NI-DA-NI - Seoski all star team  3:1
Kralji ulice - Seoski all star team                1:1

SKUPINA C
FIAT 1964 - Ambasada Rog          1:1
Tone Okrogar - MC ZOS               8:0
FIAT 1964 - Tone Okrogar            1:1
MC ZOS - Ambasada Rog             0:6
Tone Okrogar - Ambasada Rog 0:1
MC ZOS - FIAT 1964        0:3

SKUPINA D
sLOVEnia shooters - FC Mulci    1:1
FC Makalo - sLOVEnia shooters                0:0
FC Mulci - FC Makalo     3:1

ČETRTFINALE:
FC Mulci - FIAT 1964       3:1
NI-DA-NI - LM Oskar      1:3
Balkan - Seoski all star team       8:0
Ambasada Rog - sLOVEnia Shooters       6:5 (penali)

POLFINALE:
Balkan - Ambasada Rog                7:0
LM Oskar - FC Mulci       4:0

ZA 3. MESTO
Ambasada Rog - FC Mulci            7:6 (penali)

FINALE:
Balkan - LM Oskar           2:4

KONČNI VRSTNI RED EKIP:
1. LM Oskar

2. Balkan
3. Ambasada Rog
4.FC Mulci

NAJBOLJŠI POSAMEZNIKI:
Naj vratar: Elmid Dorić (Balkan)
Naj strelec: Emir Nišić (Balkan) - 11 zadetkov

FAIR PLAY EKIPA: Ambasada Rog

POSTAVE NAJ EKIP:
LM OSKAR:
Vratar: Simon Lorber. Igralci: David Hribšek, Jernej Levičar, Matic Ocvirk, Primož Centrih, Rok Požun, Tim Žlak, Uroš Medvešek, Jan Sotenšek
BALKAN:
Vratar: Elmid Dorić. Igralci: Emir Nišić, Goran Tomanić, Armin Smajić, Saudin Nurić, Edin Zukanović, Adin Mujcinovic, Aldijan Đombić
FC MULCI:
Vratar: Žiga Menard. Igralci: Gal Klopčič, Luka Resnik, Gašper Trdin, Rene Zakonšek, Gašper Planovšek
Naključni turnirji

 

 


(c)2016 Turnirji.com, Marko Berginc
Izvedba: Tevart .