Brcnimo rasizem v Zasavju

Objavljeno : 14.10.2018
  • Brcnimo rasizem Zagorje

Konec septembra je v Zagorju potekal že 7. antirasistični turnir Brcnimo rasizem. Turnirja se je udeležilo 13 nogometnih ekip, ki so bile razdeljene v štiri skupine. Letošnji turnir je zaznamovala predvsem visoka kakovost ekip, tekme z veliko zadetki in preobrati, debitantni nastop določenih lokalnih ekip ter predvsem sončen in družaben dan poln pozitivizma. 

V soboto, 29. 9. 2018 je v Zagorju ob Savi, na igrišču Proletarec ob Mladinskem centru Zagorje potekal že sedmi samoorganizirani antirasistični nogometni turnir Brcnimo rasizem. 

Za organizacijo dogodka so moči ponovno združili Organizirana skupnost anarhistov Zasavje - Zasavje Osa, Mladinski center Zagorje in ŠKLAB - klub zasavskih študentov.

Na dogodku je potekala tudi Živa Knjižnica Zasavje, kjer knjige postanejo ljudje in bralcem delijo svoje lastne zgodbe. V popoldanskem času je Mladinski center Trbovlje izvedel igro Kovček, v povezavi s temo migracij. V tej igri se za nekaj časa postaviš na mesto migranta, ki mora zaradi spleta okoliščin zapustiti svoj dom, državo

 

Na turnirju smo izkazali tudi solidarnost s socialnim centrom Libertatia iz Soluna v Grčiji, ki je bil pred meseci tarča napada neonacistov ter požgan do tal. Njeni aktivisti pa so že napovedali obnovo ter ponovno vzpostavitev tega pomembnega prostora v mestu.

Vreme je bilo lepo in sončno, na momente vetrovno, ravno pravšnje za igro nogometa. Navijači so spodbujali svoje ekipe, napetost je naraščala v zaključnih tekmah, ko so potekali boji v četrtfinalu in finalu. Na koncu si je po neodločenem rezultatu z ekipo Čeznem da te zeznem, po kazenskih strelih prislužila tretje mesto ekipa FC Mulci. V finalu je ekipa Asfalting team premagala ekipo Topničarji in si tako prislužila prvo mesto. Naj strelec je iz ekipe Spartak postal Endi Bytyqi, naj vratar pa Žiga Menart iz ekipe FC Mulci. Njegova ekipa je prejela nagrado za najbolj fair-play igro.

V času, ko se eksplicitno povečuje sovražna atmosfera ter razmere v družbi in javnem prostoru, ko je veliko več družbeno sprejemljivih izrazov rasizma, nacionalizma, ksenofobije, sovraštva in nestrpnosti do »drugačnih«, so nogometni turnirji v sklopu iniciative Brcnimo rasizem še toliko bolj pomembni za gradnjo drugačne, bolj strpne in solidarne družbe ter drugačnega nogometa nasploh!

Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, fotografom, kuharjem, snemalcem iz Komunal 2.0 in Luksuz Produkcija, sodnikoma, obiskovalcem, navijačem, ter vsem ekipam in posameznikom/cam, ki so na kakršen koli način prispevali svoj kamenček v izgradnji še enega uspešno izvedenega turnirja Brcnimo rasizem v Zagorju.

Se vidimo naslednje leto.
SOLIDARNOST JE NAŠE OROŽJE!

KONČNI VRSTNI RED TURNIRJA:
1. Asfalting team
2. Topničarji
3. FC Mulci

NAJ POSAMEZNIKA:
Naj strelec: Endi Bytyqi (Spartak)
Naj vratar: Žiga Menart (FC Mulci)

NAJBOLJ FAIR PLAY EKIPA: FC Mulci

Turnirja se je udeležilo 13 ekip:

FC MULCI,
ISKRA FIAT 1964,
MC ZOS,
ZASAVSKI VDC,
NI-DA-NI,
TOPNIČARJI,
ŠKLAB,
ČEZNEM DA TE SEZNEM,
SPARTAK,
FRUFRU MIX,
Seoski All Star Team,
ASFALTING TEAM,
MIŠ MAŠ.

 
RINOR Berginc


(c)2016 Turnirji.com, Marko Berginc
Izvedba: Tevart .